Praksis hos LifeKeys – del 2

Hei igjen, lenge siden sist! Nå har jeg hatt siste dagen i praksis hos LifeKeys, og det er en litt ambivalent følelse. Det er deilig å få mer tid til de andre fagene, siden praksis har tatt mye tid, men samtidig er det litt trist å være ferdig hos LifeKeys.

Siden sist har jeg, Johanne og Hennie jobbet med flere prosjekter. Vi har blant annet hentet fram kunnskap fra INF100 og INF161 og programmert en priskalkulator for de ulike tjenestene LifeKeys tilbyr. Vi merket at programmeringsevnene var litt rustne, spesielt de tilknyttet utviklingen av en nettside. Heldigvis fikk vi hjelp av en programmerer på kontoret, og vi ble til slutt ganske fornøyde med resultatet.

I tillegg har vi designet en «interactive walkthrough» for selskaper som har kjøpt tjenester av LifeKeys, der vi guider admin gjennom de ulike funksjonene som er inkludert i pakken.

Det siste store prosjektet vi hadde var å utvikle og designe en kalkulator som beregner hvor mye mental uhelse koster for bedrifter. Dette var en mye mer komplisert og tidkrevende prosess enn det vi først trodde. Først trodde vi at vi kun trengte å se på kostnadene av sykefravær. Så innså vi at det var flere faktorer som spilte en betydelig rolle i kostnaden av mental uhelse, deriblant sykenærvær og turnover. Dette var begreper som ingen av oss egentlig hadde hørt om før. Sykenærvær er når ansatte går på jobb selv om de er syke, enten mentalt eller fysisk. Til våres overraskelse lærte vi at dette medfører en stor kostnad for bedriften, alt fra 2-10 ganger mer enn kostnaden for sykefravær. Dette er fordi sykenærvær påvirker blant annet produktivitet og arbeidsmiljøet, og forlenger restitusjonstiden til den syke ansatte. Turnover refererer til hvor ofte ansatte slutter i en jobb og blir erstattet av nye ansatte. Dette utgjør en stor utgift, ettersom en ansettelsesprosess er tidkrevende og kostbar. Vi lærte at mental uhelse er en betydelig årsak bak sykefravær, sykenærvær og turnover, og kostnadene for bedriftene er store. Dermed er det tydelig at mental helse er et område bedrifter burde satse på, og det er her LifeKeys ønsker å gjøre en forskjell.

Alt i alt har praksis vært en gøy og lærerik opplevelse!

Ingeborg