Hei!
Jeg heter Frida og denne høsten er jeg i praksis hos NordicNeuroLab (NNL). NNL holder til i Møllendalsveien 1, og er en bedrift som er oppstartet i Bergen på Haukeland sykehus. NNL jobber med å lage tilbehørsutstyr for MR-maskiner, og et av bruksområdene er fMRI. fMRI står for functional magnetic resonance imaging, og det betyr at man tar bilder av hjernen mens pasienten eller testobjektet gjennomfører en oppgave. Et eksempel på en oppgave kan være å høre på en tekst, se bilder, fullføre setninger i hodet etc.
Bedriften NNL ble startet ved at en gruppe som jobbet på Haukeland ville validere at det går an å måle hjerneaktivitet ved hjelp av MR-maskiner. Grunnleggerne av NNL hadde dermed den 12. publikasjonen i verden om fMRI. Denne forskningen gjorde at de fikk ideen om å lage tilbehørsutstyr til MR-maskinen.
Ett av produktene NNL har lagd er en TV skjerm som brukes til underholdning, fMRI og MR-guided interventions. På TV skjermen kan det vises alt fra filmer til setninger som skal fullføres av en fMRI pasient. I klinisk bruk har det vist seg at underholdning på TV skjermene har stor effekt for å roe ned barn og andre pasienter som sliter med å ligge i ro under scan. Dette er en stor utfordring da i tillegg til at det kan være klaustrofobisk og skummelt å ta MR, tar det også lang tid og derfor kan det bli kjedelig. Ved små barn er som regel alternativet å legge barnet i narkose for at de skal ligge i ro. Det er en like stor utfordring med lydnivået under en MR scan som de romlige utfordringene. Ved MR kan pasienten sin hørsel bli skadet, og det kan være skummelt med et så høyt lydnivå. På grunn av dette er NNL snart ferdige med et active noise cancelling headset som kan brukes under MR.
Så litt over til hva jeg driver med her på NNL. For det første vil jeg dra frem hvor hyggelige alle som jobber her er, og jeg får hjelp med alt fra prosessering av fMRI bildene til hvordan jeg bruker en surdeigstarter. Prosjektet mitt denne høsten går ut på å ta fMRI scans og analysere disse. Jeg skal sammenligne paradigmene (måten scanen er satt opp på) som har vanlig lengde (rundt 4 minutter), med kortere paradigmer (rundt 2 minutter). Vi har allerede tatt scans på Haukeland (som vist på bildene), og da ga vi testobjektene to forskjellige oppgaver, der vi hadde en kort og en lang sekvens av hver av oppgavene. Den ene oppgaven var å lese en setning på skjermen, for så å fylle inn det siste ordet stille inne i hodet sitt. Den andre oppgaven var å få en og en bokstav presentert på skjermen, så skulle testobjektet tenke på så mange ord som mulig som startet på den bokstaven. Begge disse oppgavene aktiverer språksenteret i hjernen. Videre skal jeg prosessere dataen, og se om vi får like bra hjerneaktivering ved kort og lang sekvens. Mer om det i neste blogginnlegg 🙂
Ha det bloggen!