Praksis hos Eupnea – blogg 2

Hei igjen!

I det siste har jeg og Alise holdt på med mye av det samme som sist. Vi holder fortsatt til på Eitri, og sitter der 1 til 2 dager i uka. Jeg og Alise pleier vanligvis å jobbe på kontorene. Der sitter også andre startuper og forskere. I lunsjpausene sitter vi sammen med mange av dem. Da er det alltid interessant og spennende å høre hva de jobber med.

Jeg holder fortsatt på med det regulatoriske, mens Alise driver med konkurranseanalyse. De siste ukene har jeg satt meg inn i en ny standard, kalt IEC 62304. Som nevnt i forrige blogginnlegg, så er det en rekke krav og standarder som må følges for at et medisinsk produkt kan bli godkjent på markedet. I EU og EØS er det Medical Device Regulatory (MDR) som må følges. I USA er den tilsvarende reguleringen kalt FDA.

IEC 62304 gir krav til hele livssyklusen til en medisinsk programvare. Med livssyklusen til en medisinsk programvare mener vi utvikling, vedlikehold og styring av programvaren. Eksempler på hva som må dokumenteres er hvordan programmet er testet, hvilke datapakker som har blitt brukt osv. Dette er ganske relevant for pustesensoren Eupnea utvikler. Siden pustesensoren skal varsle endring i pustefrekvensen til pasienten, er det viktig at programvaren er kvalitetssikret.

Nylig har jeg og Alise også fått lært mer om akselerometeret i pustesensoren. Som nevnt i forrige blogginnlegg, måler pustesensoren bevegelsen i brystet. Da er det altså akselerasjon som er rådataen. Eupnea har jobbet mye med å finne ut hvor på kroppen pustesensoren skal plasseres for å få de best mulige målingene med minst mulig støy. For at jeg og Alise skulle få en bedre forståelse rundt dette, har vi lest på en del forskningsartikler av folk som allerede har forsket på dette. Snart så skal Eurpnea gjøre nye tester på pustesensoren, og da er planen at vi få lov til å bli med og se hvordan dette gjøres. Dette tror jeg kommer til å bli interessant!

For en stund siden fikk jeg og Alise en liten oppgave. Vi fikk tilsendt pustedata i en CSV-fil, og skulle se om vi klarte å analysere dette på Python. Dette var interessant, og vi fikk repetert litt av det vi hadde lært i INF161.