Praksis på Vivarium – blogg 1

Hei! Jeg (Sunniva) og Ingrid er dette semesteret på praksis hos Vivarium. Vivarium er dyreavdelingen på Haukeland, og er avdelingen som har ansvaret for sykehusets forskning på dyr. Dette gjøres for øyeblikket på mus, rotter og griser, men tidligere har de også brukt blant annet katter, sauer og geiter. Det legges stor vekt på dyrevelferd her, og vi ble fortalt at reglene for dyrevelferd er enda strengere enn reglene for menneskelig pasientvelferd.

Arbeidsdagene våres her er delt i to; én praktisk del og én teoretisk del. Den praktiske delen går ut på å følge de ansatte i Vivarium i deres arbeidsoppgaver, og hjelpe til der det trengs. Vi har hovedsakelig fulgt en sivilingeniør i medisinsk teknologi. Hun har ansvar for det medisinske utstyret her, og vi har fått vært med på å gjennomføre sjekk og vedlikehold av utstyr (som f.eks. anestesimaskiner). Her har vi blant annet utført lekkasjetester og fikset slanger dersom maskinene hadde lekkasje. Her har vi fått bruk for kunnskap fra FARM280.

Vi har også vært med på forøk på mus og rotter. Nå nylig har vi vært med et team som driver med hjerne- og diabetesforskning på rotter med fedme. Først ble blodsukkernivå til alle rottene målt, og så ble alle rottene tvangsforet med glukose. Videre ble målingene gjentatt med bestemte tidsintervall for å se hvordan glukosen påvirker blodsukkernivået. Vårt ansvar var å gjøre klar blodsukkermålerne, holde styr på når hver rotte skulle få målt blodsukkernivå, og skrive ned de målte verdiene. Her var det høyt intensitetsnivå for å rekke å få gjennomført alle målingene innenfor de satte tidsintervallene, så det var veldig spennende å være med på.

Den teoretiske delen av arbeidsdagene våres innebærer gjennomføring av noen oppgaver vi har fått tildelt. Oppgaven vi holder på med nå går ut på at vi skal utføre frekvenstesting, og så fremstille resultatene grafisk. Dette er videre arbeid fra studentene som har hatt praksisperiode her tidligere semestre. Vi har fått tildelt et eget lite kontor her hvor vi kan sitte når vi jobber. Her har vi fått bruk for kunnskap fra INF161 og PHYS112.

Legger ved bilde av anestesimaskin under lekkasjetest og Ingrid med rottene:)