Blogg 1: Praksis på Vivarium

Hei alle sammen!

 

Jeg heter Ingrid og sammen med Sunniva har vi praksis på Vivarium. Vivarium er dyreforskningsavdelingen tilknyttet Haukeland universitetssykehus. På avdelingen brukes dyr, i hovedsak mus og rotter til ulike forskningsprosjekt. I tillegg til dette arrangeres det forskjellige kurs for leger og sykepleiere fra hele landet.

 

For enkelte er bruk av dyr i forskning et kontroversielt tema. Jeg var spent på hvordan det ville være å jobbe med dyr i forskning. Dyrevelferd var noe av det aller første som ingeniøren tok opp da hun møtte oss for første gang. For selv om en benytter seg av dyr i forskningen er det viktig å minimere stress og ubehag for dyrene i forskningsprosessen der det er mulig.

 

Vivarium er akkreditert av AAALAC international. AAALAC international er en privat, ideell organisasjon som ønsker å fremme human behandling av dyr i vitenskapen gjennom ulike akkreditering og vurderingsprogram.

 

Mandag den 21 august fikk vi omvisning av en sivilingeniør i medisinsk teknologi som vi skal følge resten av praksisperioden. Den første praksisdagen 24 august fikk vi bli med å observere en molekylærbiolog legge inn microchipper på mus. Samtidig ble det tatt en prøve for å kunne genteste dem. Dette gjøres for å holde styr på de ulike gen-mutasjonene som er i genmaterialet. På disse musene skulle de kartlegge celler i bukspyttkjertelen i forbindelse med diabetesforskning. På grunn av at denne forskningsgruppen drev med avl var det nødvendig å få en oversikt over hvordan genmaterialet fordeles og hvilke gener som ble videre. På slutten av praksisdagen fikk vi bli med sivilingeniøren å gjennomføre kontroll av anestesiapparater for store dyr.

 

Vi fikk bli med da avdelingen skulle måle blodglukosenivå til rotter som en del av et forskningsprosjekt på Alzheimers. Det ble gjennomført en test som likner på glukosebelastningstest som brukes for å teste svangerskapsdiabetes. Først tast det blodprøver for måling av blodsukker før de får gavage med glukosevann. Deretter måles blodglukosenivået hhv etter 15, 60 og 120 minutter.

 

Videre, har vi også en oppgave gjennom semesteret der vi skal se på ulike frekvensmålinger ved hjelp av et Faraday´s bur som vi skal undersøke om den klarer å stenge ut elektromagnetiske målinger. Så lang har vi gjort litt endringer med boksen som de forrige fra MTEK lagde og prøvd å komme i kontakt med leverandørene for å bli litt klokere på måleapparatet 🙂

 

 

På bildet nedenfor ser vi den ene rotta fra glukose-forsøket vi var med på og Sunniva som undersøker et nytt anestesiapparat som avdelingen hadde fått inn.