Medisinsk fysikk – Blogg 2

Hei igjen!

Siden sist blogginnlegg har jeg fått være med på mye spennende ting. Først og fremst har jeg endelig blitt ferdig med prosjektetjeg nevnte sist. Dette gikk ut på å beregne doser med en ny algoritme som heter AXB. Den som vanligvis brukes heter AAA, og veilederen min informerte meg at det enda er usikkert hvilken av disse som vil passe best til ulike pasienter, og derfor var det ønskelig at jeg samlet inn data om dette for å kunne sammenligne og presentere funnene mine for avdelingen.

Jeg fikk derfor i oppdrag å lage nye doseplaner for 10 pasienter med samme diagnosekode, som allerede har fått behandling. Deretter valgte vi 5 strukturer hvor jeg skulle sammenligne dosen som ble beregnet til disse. Dette tok en god stund ettersom jeg aldri hadde jobbet i Eclipse, som er doseplanleggingssystemet som brukes på Haukeland. I tillegg tok det omtrent 5 minutter for programmet å planlegge hver doseplan, men da alt var på plass var det på tide å samle inn dataen jeg skulle fokusere på og finne en god og oversiktlig måte å sammenligne dette på. Jeg er ikke helt i mål med presentasjonen enda, men gleder meg til å vise dette til resten av avdelingen om ikke altfor lenge!

I tillegg fikk jeg enda et lite python-prosjekt av min andre veileder. Dette gikk ut på å bestemme hvilke maskiner som ikke lenger sendte inn rapport slik de skulle. Dette var noe de hadde oppdaget helt tilfeldig da de hadde kontroll på en maskin. Dermed mistenkte de at dette rammet flere av maskinene på avdelingen, og jeg fikk derfor tilsendt en CSV-fil med all dataen og skulle lage et script som kunne hente ut siste dato alle maskinene hadde sendt rapport. Oppgaven var svært lik mye av det vi har hatt om i kodefagene på studiet, men fortsatt litt utfordrende. Ettersom dette ikke var noe som hastet, brukte jeg mye tid på å tenke ut en god løsning mens jeg f.eks. satt og ventet på doseplanen til detandre prosjektet. Til sluttendte jeg opp med, i mine øyne, en ganske god løsning som jeg også gleder med til å presentere for veilederne.

Enkelte dager har også veilederne planlagt andre aktiviteter for meg, jeg har deltatt på en del møter med ulike arbeidsgrupper, samt observert strålebehandling. Dette har også vært veldig interessant å få delta på, og har gitt et godt innblikk i hva en arbeidsdag på medisinsk fysikk faktisk innebærer.

Alt i alt vil jeg si at det har vært en svært lærerik praksisperiode, med varierende oppgaver og aktiviteter. Jeg har fått et utrolig bra inntrykk av denne arbeidsplassen, og selv om det ikke er mange dagene igjen før jeg er ferdig, kan det jo hende jeg kommer tilbake når masterskriving står for tur!

Det var alt fra meg, håper det har vært gøy å følge med på praksisperioden min!