Praksis på Vivarium – Del 2

Hei igjen!

Siden sist har jeg (Anne) og Marianne fått vært med på mye spennende på Vivarium – dyreavdelingen på Haukeland!

Vi følger fortsatt en sivilingeniør i medisinsk teknologi som har ansvaret for all det medisinske utstyret på avdelingen. I forrige innlegg fortalte jeg at vi begynte så vidt på en oppgave om Faradays bur. Vi har nå fått lagd buret. Det består av en pappeske dekket av et skjermingsmateriale. På denne måten vil det som er inni buret ikke bli påvirket av frekvenser som er utenfor buret, som generell bakgrunnsstråling eller stråling fra apparater. Buret er klart til bruk og vi holder nå på med å måle frekvenser i ulike rom. Videre skal vi måle frekvenser inni buret mens et annet apparat også ligger inni. Vi skal altså prøve å se om buret vårt er bra nok til å holde unna strålene utenifra.

Vi har også fortsatt med å ordne operasjonssalene og teste anestesimaskiner. Vi har gjort klart operasjonssalene til både kirurgikurs og traumekurs på griser. Uken før kursene/operasjonene går grisene fritt i gangen, så vi kan klappe og kose med dem.

Kirurgikurs er kurs for medisinstudenter som øver seg på å operere på griser. Dette var veldig spesielt å se på. Vi fikk lov til å være der under hele operasjonen og ble forklart underveis hva som skjedde. Vi var også med på traumekurs. Traumekurs er kurs for leger som får en case; grisen de skulle operere latet de som var en tenåringsgutt som hadde vært i en bilulykke. En hovedlege lagde kutt ulike steder i grisen mens de andre ikke så på, og så skulle de andre legene komme tilbake og prøve å redde grisen. Fokuset her var på å stoppe blødning raskt nok, og ikke på å se nøye på de ulike organene sånn som i kirurgikurset. Disse kursene blir gjennomført slik at leger har øvd seg på ulike nødssituasjoner til det faktisk skjer med ekte mennesker i virkeligheten. Det høres kanskje brutalt ut at det øves på griser, men grisen er fullt bedøvet og kjenner ingenting. I tillegg blir grisene avlivet etter operasjonen slik at de ikke skal ha et liv som bare består av å bli operert og å komme seg etter operasjonen.

Etter at legene var ferdig med kirurgikurset fikk jeg og Marianne lov til å sy igjen grisen. Vanligvis lukker legene selv såret på grisen, men siden vi hadde vært der under hele operasjonen fikk vi lov til å lukke grisen. Dette var veldig rart, men også gøy. Det var overraskende hardt å ta nålen igjennom huden på grisen, men vi fikk bedre teknikk etter hvert. Dette var en veldig gøy opplevelse som vi mest sannsynligvis ikke får prøve flere ganger i livet!

Alt i alt har det vært veldig spennende og lærerikt å være på praksis hos Vivarium. Vi har hatt veldig varierte arbeidsdager hvor vi har lært mye om medisinsk utstyr og fått et bedre innblikk i hvordan det er å jobbe på en dyreavdeling på et sykehus.