Praksis på Vivarium – Del 1

Hei!

Jeg heter Marianne, og jeg tar faget MTEK200, som er et fag hvor man er i praksis på et ønsket sted. Jeg er på Vivarium, sammen med Anne. Vivarium er dyreavdelingen på Haukeland sykehus, og her gjør vi veldig mye spennende!

Før jeg begynte i praksis, var jeg veldig spent på hva som foregikk på dyreavdelingen, og trodde egentlig det skulle bli litt vanskelig å se hvordan dyra ble behandlet. Noe av det første vi lærte var de strenge retningslinjene for dyreforsøk, og at det er veldig høye internasjonale krav på slike avdelinger. Vivarium på Haukeland er også akkreditert av AAALAC, som er en internasjonal organisasjon som sikrer dyrevelferd i forskning.

Vi har fått en hovedoppgave, som går utpå å finne et apparat til Live-cell imaging, som ikke krever internettilgang for å fungere. Dette fordi at hvis internettet skulle streike, må det fortsatt være mulig å ta live-bilder av cellene, og lagre dette. Dette holder vi fortsatt på å løse, men er på god vei til en løsning.

Annet enn selve hovedoppgaven har vi gjort veldig mye praktisk, som jeg synes er veldig gøy! Vi har blant annet fått lekt oss mye med utgåtte apparater, som vi har skrudd fra hverandre, og sett på teknologien bak dem. Da vi hadde eksamen i elektromagnetisme rett før jul, sitter ting fortsatt litt ferskt, så det var gøy å se hvordan teoretiske vi har lært i PHYS112 faktisk fungerer i apparater.

Andre praktiske ting vi har gjort er å sikkerhetsteste anestesi-apparater, som brukes under kirurgi. Dette er fordi det kan oppstå lekkasje, som ikke er helt bra. Da har vi brukt måler for å sjekke hvor det lekker, og byttet slanger der det trengs. Dette har vært litt som å leke med LEGO, som er et veldig digg avbrekk fra studiehverdagen som består mye av teori og regning ellers.

Alt i alt er praksis på Vivarium veldig gøy så langt! Det har vært veldig lærerikt å få se hva man faktisk bruker all den teorien vi lærer på studiet til.