Praksis på Vivarium – Del 1

Hei! Jeg heter Anne og er på praksis sammen med Marianne på Vivarium, som er dyreavdelingen på Haukeland. Her er dyr som blir brukt i ulike forskningsprosjekter, og i tillegg arrangeres det kurs her for blant annet leger og sykepleiere fra hele landet. Det første vi ble forklart er de etiske retningslinjene de må følge på avdelingen i forhold til dyrene. De ansatte er svært opptatt av at dyrene ikke skal lide.

Marianne og jeg følger en sivilingeniør i medisinsk teknologi som har ansvaret for all det medisinske utstyret på avdelingen. Vi har fått i hovedoppgave å finne et apparat som tar bilde og video av vekst av mikroorganismer, parasitter osv. Dette er altså live cell-imaging, og apparatet skal fungere uten internett. I krisesituasjoner kan man miste strømmen og dermed også internettilkoblingen, så et apparat som fungerer uten internett er svært nødvendig. Vi har søkt en del på nettet og vært på et seminar om et slikt apparat, så vi nærmer oss en løsning.

Vi har også vært med på en del andre ting innimellom hovedoppgaven vår. Vi har blant annet fått lov til å se på et forsøk hvor de dissekerte mus og veide de ulike organene. Musene har gått på ulike dietter, som for eksempel å spise bare fet mat. Forsøket gikk ut på å se på hvordan organene har blitt påvirket av de ulike diettene. Vi har også vært med på å forberede operasjonssaler, demontere gamle apparater og teste anestesimaskiner.

Nå holder vi for det meste på med en ny oppgave om Faradays bur. Et Faradays bur er et bur av metall som forhindrer frekvenser fra elektromagnetisk stråling utenifra å påvirke det som er inni buret. Vår oppgave er å lage et slikt bur som skal få plass til en frekvensmåler og forskjellige elektroniske utstyr vi vil undersøke. Vi skal måle frekvenser i ulike rom på avdelingen og se om buret vårt klarer å forhindre disse strålene og komme igjennom. Elektromagnetisk stråling er uønsket støy og kan forårsake sensoriske og tekniske feil på apparater.

Senere skal vi få lov til å være med på et kirurgikurs. Her skal vi få se på en operasjon på en gris. Det gleder jeg meg til å fortelle dere om i neste blogginnlegg.