Praksisplass Nordic Neuro Lab

Hei jeg heter Adrian og studerer medisinsk teknologi på UiB! Jeg og min medstudent Christine er i praksis hos bedriften Nordic Neuro Lab (NNL). Dette er et selskap som lager hardware og software som kan brukes i forbindelse med MR undersøkelser. Produkter som NNL leverer blant annet er en skjerm som kan brukes til å vise oppgaver pasienten kan utføre, software som kan brukes til å vise oppgaver på skjermen, briller som kan brukes for å vise objekter mens man er i MR skanneren samt å se på skjermen mens man ligger inne i scanneren og nå vil de også lage et nytt headset som kan brukes under MR undersøkelse.

Et stort problem med MR undersøkelse er at maskinene produserer en svært kraftig lyd, gjerne med helt opp i 130 db, noe som kan være skadelig for pasienten både fysisk for øret samt psykisk ved å skape panikk. Headsetene som finnes på markedet i dag gir svært dårlig støydemping samt dårlig lydkvalitet for å kommunisere med kontrollrommet/høre på musikk og lignende. Å utvikle et godt headset man kan bruke inni en MR maskin byr på store utfordringer ettersom det både må få plass inne i hodespolen man må ha på ved avbildning av hodet, samt at det ikke kan inneholde noen komponenter som forstyrret magnetfeltet til MR-scanneren som kan gi forstyrrelser på MR bildene.

Måleoppsett på første test på Haukeland
Mikrofonen blir plassert der hvor hodet til pasientene er i maskinen

Oppgaven vi har fått er å utvikle et måleoppsett som kan brukes til å ta opp lyd inne i MR-skanneren. Dette må gjøres for å kartlegge lydbildet som ulike MR-maskiner lager. Vi har da skrevet et program i python som kan styre en  liten mikrofon som plasseres inne i MR maskinen. Oppsettet er foreløpig testet på Haukeland og fungerte som det skulle.

I praksisen har jeg fått stort utbytte av emner jeg har studert på UiB. Spesielt har emner som INF101, MAT102 og INF161 hjulpet meg til å lage kode. Emner som PHYS112 (elektromagnetisme) har også hjulpet meg til å forstå hvordan MR undersøkelse fungerer.

Jeg har hatt en interesse for koding før prosjektet men etter å ha fått jobbet med dette i praksis og sett nytten det har innen medisinsk teknologi, har interessen blitt enda større. Jeg kan gjerne tenke meg å utforske dette videre på UiB gjennom studiet!