Praksis på senter for nukleærmedisin og PET

Hei bloggen! Mitt navn er Emil og jeg er i praksisutplassering hos senter for nukleærmedisin og PET dette semesteret, sammen med Maria. I dette emnet er det lagt opp til at jeg skal ha 150 timer praksis i semesteret, noe som legger grunnlag for dypere forståelse i hva medisinsk teknologi innebærer.

På avdelingen for nukleærmedisin på Haukeland Universitetssykehus er målet å drive med diagnostikk og undersøkelse ved hjelp av PET, PET-CT og PET-MR. PET står for positronemisjonstomografi og det er en metode som benyttes til å framstille funksjoner og biokjemiske prosesser i levende vev ved hjelp av radioaktivt merket sporstoff.  PET/CT har stor verdi innenfor kreftdiagnostikk og for undersøkelser av hjernen.

Før man skal i praksis på et sted med så stor grad av avansert teknologisk, så danner man seg gjerne noen forventninger til hvordan arbeidsdagen kommer til å være. Som en forventning til praksisplassen var det svært viktig at praksisutplasseringen bidrar til å gi et bedre innblikk i hva slags fagområde man kan havne innenfor om man studerer medisinsk teknologi. Det å bli sivilingeniør i helsesektoren er er et veldig spennende fagfelt, men jeg visste lite om hva slags jobber ingeniører kan få i dette fagfeltet. I tillegg hadde jeg lite kunnskap om nukleærmedisin fra før av, og hadde derfor forhåpninger om at PET-senteret ville gi meg større grad av forståelse i dette. I tillegg var jeg veldig spent på hva slags arbeidsoppgaver jeg kom til å få når arbeidsplassen driver med teknologi som overgår min kompetanse fra studiet. Etter å ha vært en del i praksis nå, begynner forventningene allerede og oppfylles.

På avdeling for nukleærmedisin krever det mye opplæring og kunnskap for å ta del i de forskjellige arbeidsoppgavene som befinner seg på arbeidsplassen. Når vi som studenter er helt nye til fagområdet uten noe særlig form for kompetanse blir det vanskelig å gjøre mye hands-on arbeid på egenhånd. Det gjør at mesteparten av tiden observerer vi arbeidet som utføres av veileder og hans medarbeidere. På avdelingen er det litt opp til oss selv hva vi har lyst til å ta del i, men det er så mye spennende at vi prøver å være med på det meste. Det er en rekke av våre medstudenter som jobber på avdelingen, og da er det større grad av hands-on arbeid grunnet at man har fått god og lang opplæring.

I løpet av tiden i praksis har vi deltatt i mye forskjellig som arbeidsplassen har å by på. Vi har blant annet observert produksjon og kvalitetskontroll av radioaktive legemidler, også kalt tracere, som brukes i de forskjellige apparatene som er nevnt innledningsvis. I tillegg har vi observert prosessen fra tracerene blir dannet til injisering i pasienter og skanningen med PET, PET-CT og PET-MR som følger etter injiseringen. Etter skanningen av pasienten fikk vi i oppdrag å evaluere bildene som ble tatt. Da må man se etter ulikheter i symmetri i kroppen, unormale steder å få høyere opptak av tracere og vanndannelser osv.

Til venstre på bildet kan du se en PET-CT maskin. På de andre bildene er det illustrert scanning av kroppen og hvor det meste av opptaket av tracerene skjer i kroppen. De lyse områdene indikerer høyt opptak av en tracer og vil sannsynligvis være et sykt område.

I tillegg har vi vært med på å installere ny germanium generator som byttes ut en gang i året. Vi har også fått prøve å operere en synteserings-maskin, som kjemikerne på avdelingen tester for et annet helseteknologisk firma, selv for å finne ut om manualen til systemet er enkel nok å bruke. Denne prosessen er veldig lærerik fordi vi som studenter fikk prøve og feile på et medisinsk teknologisk apparat. Denne feilsøkingen gjør at man får en bedre forståelse av hvordan systemet fungerer. Vi har også vært med på dyreundersøkelser med PET, som er svært nyttig i prosessen som leder opp til undersøkelser på mennesker.

For tiden har Maria og jeg fått i oppgave å samle inn informasjon om hva som skal til for å søke om tillatelse til å starte kliniske studier. Det er utrolig mye informasjon som skal prosesseres og samles til slike kliniske studier, og det er vanskelig å vite hvilken rekkefølge forberedelsene skal gjøres i. Til slutt skal dette presenteres for en forskningsgruppe for å dele vårt syn på denne prosessen, som kanskje kan gi dem en ny vinkling på forberedelsene til kliniske studier.

Senter for nukleærmedisin og PET er en arbeidsplass som er tilknyttet sykehuset. Senteret driver utelukkende med undersøkelse av pasienter, men er også sentralt for utvikling av en rekke nye tracere. Arbeidsplassen er et samlingssted for mange ulike yrker.  Man kan forvente å møte radiografer, kjemikere, fysikere, leger, ingeniører, maskinoperatører, sykepleiere, molekylærbiologer, farmasøyter, ledelse, merkantile og noen studenter.  Senteret for nukleærmedisin og PET er en arbeidsplass med et godt samarbeid hvor de ulike sektorene er svært avhengige av hverandre.

Som nevnt tidligere driver avdelingen med svært avansert teknologi som gjør at forkunnskapene mine fra studiet ikke strekker helt til. Relevant kunnskap vil være fra MTEK 100 hvor vi lærte litt om de forskjellige maskinene de har på avdelingen, FARM 280 som bidrar til å forstå kroppens fysiologi og områder tracerne fungerer på.

Praksisutplasseringen har bidratt til å gi mye ny kunnskap om flere forskjellige fagfelt. Produksjon av og funksjon til radioaktive medikamenter står svært sentralt. I tillegg har jeg skaffet meg mye kunnskap om hvordan tracere benyttes i en undersøkelse og hvordan man skal tyde bildene som tas av skannerene. Testing av maskiner har også blitt en ny erfaring jeg har fått, i tillegg til å undersøke hva som skal til for å starte en klinisk studie.

Med tanke på forventningene jeg hadde på forhånd føler jeg at jeg ha fått et godt innblikk i hva slags arbeidsoppgaver som finnes på en slik arbeidsplass. I tillegg har jeg sett litt av hva som kan være relevante arbeidsoppgaver for en sivilingeniør i helsesektoren.

Med tanke på at jeg har valgt fysikk-retningen i medisinsk teknologi, så ser jeg for meg at jeg kommer til å lære enda mer om hvordan PET, CT og MR fungerer.

Åpne bildeÅpne bildeÅpne bilde