Praksis hos PET-senteret og Medisinsk Teknisk Avdeling

Hei igjen! 

Vi, Samuel og Ine, er fortsatt i praksis på PET-senteret (Senter for Nukleærmedisin) og MTA (Medisinsk Teknisk Avdeling) på Haukeland. Siden sist har vi gjort en god del på begge avdelingene, og fått bidra mer selv, ikke bare observert!  

 

På MTA har vi fortsatt å gjøre en del spoletester på de ulike MR-maskinene på Haukeland. Som vi forklarte sist benyttes et fantom som plasseres inne i spolen etter gitte instrukser, og MR-maskinen tar bilder som pc-en er programmert til å godkjenne eller ikke godkjenne. De fleste spoletestene har blitt godkjent. Noen har vi måttet gjøre om igjen, men da er det som regel på grunn av plassering av fantom eller spole, i forhold til maskinen. Ved siden av dette har vi gjennomført ACR-tester på de ulike MR-maskinene. Dette innebærer å ta bilder av et ACR-fantom, et fantom med ulike geometriske komponenter og kontrasområder. En må plassere fantomet riktig, og velge ut snitt slik at bildene blir riktig i forhold til hva som skal analyseres. Vi laster inn bildene MR-en tar, i programmet ImageJ, hvor vi gjør ulike analyser for å sikre at MR-maskinen gir god nok geometri og kontrast blant annet. MR-fysikeren har laget et Excel-ark hvor vi plotter inn verdiene for analysen, og får svar på om de ligger innenfor godkjenningene. Vi lærer blant annet om de ulike egenskapene til MR, samt hvilke faktorer som spiller inn på bildekvaliteten.  

Analyse av ACR-bilder
Spoletest

 

 

 

 

 

 

 

Siden sist har vi vært en del på PET-senteret også. Her har vi vært med på kvalitetskontroll (QC) og en syklotronvakt i sammenheng med legemiddelproduksjon. Spesielt kvalitetskontrollen av FDG var viktig for oss å se, for vi skal nemlig være med å forberede kvalitetskontrollen for den nye nyre-traceren de forsker på her. FDG som brukes i diagnostikk i dag, er Fluor-18 festet på glukose, mens den nye traceren består av Fluor-18 festet til et protein. I den sammenheng vil kvalitetskontrollen inneholde mange av de samme punktene når det gjelder nukliden, dermed radionuklidisk renhet og halveringstid blant annet, men også noen punkter som må kontrolleres i forhold til nettopp denne traceren, som pH-verdien. Alle legemidler produsert på PET-senteret må gjennom en kvalitetskontroll før de benyttes klinisk.  

Prøve av radioaktiv tracer bak bly i blygris
LAL-test for å sjekke om prøven inneholder endotoksiner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har med det vært på UiB-laben på PET-senteret og gjennomført ulike analyser, som de som gjennomføres i kvalitetskontroll for FDG, for å se hvilke krav som skal settes for den nye traceren. Vi gjennomførte en HPLC, en endotoksintest, pH test, målte aktivitet og beregnet halveringstid, samt gjorde en gammaspektroskopi. Noen resultater ble som forventet, andre varierte fra standarden for FDG, mens noen feilet helt. Vi skal gjøre flere runder med analyse, for å se om verdiene gjentar seg eller om de kan stemme for nettopp denne traceren, slik at kvalitetskontrollen kan benyttes når legemidlet tas i bruk. Det er flinke kjemikere på PET-senteret som hjelper oss, når vi lurer på om analysene stemmer overens med det som bør forventes, eller analysemetoden feiler. Imellom analysene på lab analyserer vi resultatene, jobber med SOP’ene (Standard Operating Procedure) for de ulike analysene, og forbereder oss til neste analyse. Vi lærer masse om ulike metoder og teknisk utstyr som benyttes på laben. 

 

  • Ine og Samuel