Hei! Dette er Olivia og jeg er på praksis hos Vivarium, dyreavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus. Vi har holdt på med mange spennende ting siden det siste blogginnlegget ble publisert, blant annet MR undersøkelser med mus og gris. Nå som semesteret begynner å nærme seg slutten tenkte jeg at dette ville være en passende tid for en oppdatering om oppholdet mitt på Vivariet!
Hovedoppgaven min hos Vivarium går ut på å kartlegge den elektromagnetiske strålingen på Vivariet og benytte denne informasjonen til å bygge et Faradays bur, som kan beskytte det elektriske utstyret mot strålingen. Alle elektriske og elektroniske systemer sender ut elektromagnetisk stråling som kan påvirke funksjonaliteten til annet teknisk utstyr. Dette kan føre til tekniske feil under forsøk og operasjoner, når en minst forventer det. Maskinene kan ende opp med å feil estimere verdier og resultatene blir dermed ikke gyldige. Et Faradays bur kan benyttes til å skjerme mot elektromagnetisk felt, slik at slike forstyrrelser ikke oppstår.
Vi har per nå fullført frekvensmålinger for alle rom på Vivariet, som vi har hatt tilgang til. For å foreta målingene benyttet vi en frekvensmåler fra en utenlandsk leverandør. Denne leverandøren tilbyr også et analyseringsprogramvare som kan benyttes til å lagre og visualisere målingene våre. Vi fikk dessverre problemer med å overføre målingene fra frekvensmåleren til analyseringsprogramvaren. Dette førte til en god del korrespondanse i form av eposter og telefonsamtaler med leverandøren for å prøve å løse dette problemet. Vi innså etter hvert at vi måtte finne en annen måte å plotte frekvensmålingene på, og endte opp med å kode plottene våre selv. Her fikk vi bruk for kunnskap vi har tilegnet oss fra emnene INF100, INF161 og INF264.
Utenom hovedoppgaven vår har vi vært med på mange spennende forsøk, kurs og undersøkelser med gris, mus og rotter. Vi fikk blant annet vært med på en MR undersøkelse med mus, veiledet av en sivilingeniør. Denne undersøkelsen var ment kun for oss, og vi fikk dermed en mer aktiv rolle under undersøkelsen. Under en MR undersøkelse er det viktig å være helt i ro, da bevegelse kan gi unøyaktige bilder. Musen ble derfor lagt under narkose og konstant overvåket. Arbeidsoppgaven vår gikk ut på å preparere det lille MR bordet musen skulle ligge på. Musen ble lagt på magen og det ble tatt bilder av hele kroppen.
MR med mus: MR bilder av hodet til musen, sett ovenfra.
Det foregår ulike kurs på Vivariet hele tiden, og vi har vært heldige og fått være med på enda flere, siden traumekurset som ble arrangert tidligere i høst. I denne omgang var vi med på laparoskopi kurs med gris. Laparoskopi er bedre kjent som kikkhullsoperasjon. Operasjonsmetoden går ut på å operere med kamera og instrumenter, gjennom små snitt i magen. Selve laparoskopet med kamera er et langt, tynt rør som gjør det mulig for legene å se bildene på et TV – skjerm. I den ene operasjonssalen kunne vi ved bruk av 3D briller se 3D bilder av laparoskopet!
Det var fascinerende å se hvordan legene kunne operere ved hjelp av et bittelite kamera og instrumenter som hadde blitt ført inn gjennom små snitt på grisen. Vi lærte hvordan masse spennende teknologi innenfor medisin og helsevesenet kan anvendes, og hvor trygt og effektivt det gjør undersøkelsene, for både pasient og helsepersonell. Jeg gleder meg til å se hvilke nye teknologier som vil kunne anvendes om bare noen få år!