Blogg 2: Praksis hos Vivarium

Hei igjen! Jeg er Caroline, og som nevnt tidligere er jeg i praksis på dyreavdelingen på Haukeland Universitetssykehus (Vivarium) dette semesteret. Nå går praksisperioden mot en ende, og vi har fått gjort masse spennende siden sist.

 

Siden sist har vi blant annet fått være med på MR av mus. Her var det en ingeniør på avdelingen som forklarte oss fysikken bak MR, viste oss hvordan maskinen fungerer og vi fikk være med å ta MR av en mus. Vi fikk øvd oss på å både ta MR av hodet, med T-1 og T2-vekting, samt MR av resten av kroppen og fikk sett på organene til musen. Bildet under viser hodet til musen. For å få et suksessfullt bilde, er det viktig at musen ligger helt i ro. Vi fikk dermed være med på å anestesere musen og oppvåkning etterpå.

 

MR av en mus

 

Vi har også fått være med på flere kurs og forsøk, hovedsakelig på gris. Eksempelvis har jeg fått være med å sett på kikkhullskirurgi med 3D-briller, slik at det er lettere å se hvor organene er i forhold til hverandre. Legene og sykepleierne som har vært på besøk på avdelingen har vært veldig flinke med å forklare hva de gjør og hensikten bak forsøkene de gjennomfører. Leverandører av det medisinsk-tekniske utstyret har også vært til stede under noen av kursene, som forklarte og demonstrerte bruken av utstyret som ble brukt. Sammen med et av disse forsøkene, skulle det også bli tatt PET-MR av en gris nede på PET-senteret. Da fikk vi sett hvordan PET-MR fungerte i praksis, og vi fikk blant annet være med inn og se på forberedelsen før en «pasient» går inn i MR-maskinen, samt se på hvordan bildetakingen ble gjort.

 

Anestesipumpene til smådyr skulle også skiftes ut, og vi fikk dermed muligheten til å installere en hel stasjon alene. Vi var også i kontakt med leverandør angående spørsmål vi fikk under installasjon, og vi testet om installasjonen vår fungerte ved å bruke en trykkmåler. Vi skrev også en manual for forskere som skal bruke denne anestesipumpen, om hvordan den skal brukes og vedlikeholdes.

 

Hovedoppgaven vår dette semesteret har vært å ta frekvensmålinger inne på de ulike rommene på dyreavdelingen, og til slutt kunne bygge et Faradays bur for å beskytte utstyr mot elektromagnetisk stråling. Vi har brukt en frekvensmåler for å kunne utføre disse målingene. Det har vært litt utfordrende å sette seg inn i hvordan man skal bruke dette utstyret, og vi har vært masse i kontakt med leverandør, både på telefon og på e-post. Her var det nyttig å ha hatt faget PHYS114, ettersom vi har fått en introduksjon i målevitenskap. Etter disse målingene ble fullført, har vi skrevet om dem i en rapport og plottet grafer med Python.

 

Jeg har storkost meg her i praksis, og sitter igjen med verdifull kunnskap og gode erfaringer som jeg vil ta med meg i studieløpet videre.