Praksis på Kreftavdelingen avdeling medisinsk fysikk

Hei! Jeg heter Lina, og denne våren er jeg så heldig å få være i praksis på kreftavdelingen på Haukeland avdeling medisinsk fysikk. Det har vært spennende så langt, noe vi også hadde forventet, og jeg og Lorenz har fått gjort litt forskjellig.

Det ene prosjektet vi har jobbet med og fortsatt jobber med, er å simulere stråledose i programmet FLUKA. Det går ut på å bevise at man får mindre spredt stråledose til operatør hvis pasienten har et blyteppe på seg som skjermer strålingen ved en intervensjon med bruk av C-bue. Dette har vært et omdiskutert tema i bransjen ettersom noen mener at ved å ha dette blyteppet på pasienten, så vil strålingen ‘backscattre’ på pasienten igjen, altså at pasienten vil få mye ekstra stråledose fordi strålingen treffer pasienten og går til blyteppet og deretter går tilbake til pasienten om og om igjen. I dag er det slik at operatøren går med en blyfrakk på seg som skjermer mye av strålingen, men problemet med dette er at den er ganske tung. Så om man bruker den hver dag i flere år kan man få bl.a rygg og kneskader.

I simuleringen satte vi inn et «fantom» som da skal være lik som pasienten i forhold til stråling. Pasienten ligger under en C-bue som sender stråling gjennom pasienten slik at den treffer detektoren, men det som spres videre i rommet fra pasienten er det vi kaller «spredt stråling». Det er altså pasienten som er strålekilden, derfor vil man ha et blyteppe oppå pasienten som da skal skjerme mye av denne spredte strålingen som kan treffe operatøren. Vi har gjort flere simuleringer, men er ikke helt ferdige enda. Resultatene vil derfor komme i neste bloggJ

I tillegg til FLUKA har vi blitt lært mye om rundt temaet stråling ved å ha gjort E-læringer, vært med og sett på undervisning på HVL til de som studerer radiografi, undervisning til sykepleiere om strålingssikkerhet og ulike foredrag hver torsdag av nyutdannede som presenterte masteroppgaven sin eller av noen som har vært på kurs og vil dele kunnskap med de andre på avdelingen. Vi har også fått simulert stråledose i et program som heter Virtual Dose der vi legger inn ulike faktorer som spiller inn når man beregner stråledose. Dette er faktorer som hvor tykk pasienten er, hvor høy kVp man har – altså røntgenenergien, alder, kjønn og størrelse på pasienten osv. Vi har sett at disse faktorene spiller veldig stor rolle på hvor mye effektiv stråling pasienten får, og under er det en framstilling av hvordan dosen endrer seg etter hvert som man blir eldre. Her fikk vi bruk for våre Python-kunnskaper med plotting av resultatene:

Man ser at jo tykkere man er, desto mindre effektiv dose får man. I praksis ville man nok skrudd opp energien til røntgenet, men det gjør det ikke farligere for større folk å ta CT ettersom fettvev ikke er et veldig strålesensitivt organ. Man ser at Thorax er mer sensitivt enn mageregionen, derfor er det høyere dose ved CT Thorax enn abdomen.

Det er veldig spennende å lære om stråling, så det er gøy at dette inngår i de videre fysikkfagene.