Hei!
Jeg heter Tuva og er dette semesteret i praksis på Havforskningsinstituttet. Havforskningsinstituttet er et av de største marine forskningsinstituttene i Europa med ca. 1100 ansatte. De har hovedvirksomhet i Bergen, en avdeling i Tromsø, og forskningsstasjoner i Austevoll, Matre og Flødevigen. Jeg følger forskningsgruppen Reproduksjon og utviklingsbiologi, som er en av mange forskningsgrupper på Havforskningsinstituttet. I Bergen holder vi mest på i molekylærbiologisk lab, og vi har dratt en del til forskningsstasjonen på Matre hvor mye av fisken vi bruker holder til.
Når jeg startet praksisperioden, hadde jeg mange forventninger. Jeg ønsket å oppleve hvordan det er å være i en jobb som involverer mye forskning og praktisk arbeid. Ikke minst håpet jeg på å få være med på arbeidet med genredigering som blir gjort i denne forskningsgruppen, ettersom dette er et fagfelt jeg har hatt stor fascinasjon for siden videregående.
Underveis i praksisperioden har jeg fått være med på utrolig mye spennende. Det meste er praktisk arbeid i lab. Her har jeg fulgt mange forskjellige flinke forskere, stipendiater, og masterstudenter som har lært meg mye forskjellige metoder som blir brukt i arbeidet de gjør. Jeg har og selv vært med på mye av forskningen. Jeg har blant annet vært med på injisering av lakseegg for genredigering med CRISPR-metoden, og diverse prøvetaking og etterarbeidet som må gjøres med disse prøvene.
I praksis har jeg hatt mye bruk for kunnskapene mine fra kjemisk lab fra studiene. Det har vært veldig greit å ha en del erfaring med håndtering av kjemikalier og hvordan man skal oppføre seg på lab. Likevel er molekylærbiologisk lab ganske ulikt fra kjemisk, så dette er noe jeg har lyst til å lære mer om og utforske i løpet av studiene mine. Jeg har lært mye om dette i praksisen, men jeg ser frem til å lære enda mer. Jeg ønsker og å lære mer om gener, genredigering og ulike metoder innenfor dette, så dette er noe jeg og håper å få inn i studieløpet mitt.
Blogginnlegg av Tuva Småland Hagland